Soğuk Algınlığı Konusunda 6 Doğru Bilinen Hata!

Soğuk Algınlığı Hakkında Bilinen Hatalar Hangileri?

0

Tüm dünyayı derinden sarsan koronavirüsün yanında mevsim geçişleri de soğuk algınlığı kapısını çalıyor. Kış hastalıkları ile ilgili hemen herkesin bir fikri ve kendince çözümü vardır. Hatta bu konuda efsaneleşmiş bilgiler bulunuyor. İşte 6 popüler inanış ve bu inanışların doğruları:

1- Üşüdüğünüzde Soğuk Algınlığı Geçirme Riskiniz Artar

soguk-alginligi

Havalar soğumaya başladığında sıkı giyinmeye başlar ve soğuk algınlığına yakalanma riskinden korunabilmek için çeşitli önlemler alırız. Peki gerçekten soğuk algınlığı ile üşümenin direkt bir bağlantısı var mı?

Kısmen evet! Bu inanış aslında ısı değişimleri yüzünden soluk borusunun yapısında birtakım değişiklikler meydana gelmesi ve virüslerin kolayca bu bölgelere tutunma ihtimalinin artmasıyla alakalı. Ancak kışın daha çok gribe yakalanmamızın sebebi kapalı ortamlarda çok daha fazla vakit geçiriyor olmamız.

2- Burnunuza Sarımsak Sokarak İyileşebilirsiniz

soguk-alginligi

Son dönemlerde sosyal medyada trend olan ve soğuk algınlıklarına çözüm gibi gösterilen bu yöntem gerçek bir tedavi yöntemi midir?

Burun tıkanıklıklarını giderdiği düşünülen bir diş sarımsağı burunlarına sokan insanlar, özellikle TikTok’ta oldukça rağbet görmüştü. İşin aslı ise şöyle; burna sokulan herhangi bir cismin sümük akışına izin vermeyeceği düşünülürse, o cisim çıkarıldığında içeride biriken sümük kolayca dışarı çıkabilir. Ayrıca sümük, vücut sağlığımız için son derece faydalıdır. Yalnızca vücudu virüsler ve diğer patojenlerden korunması ile değil, içerdiği antioksidanlar yönünden de bizi hastalıklardan uzak tutmada etkilidir. Yani burnunuza sarımsak sokarak soğuk algınlığından kurtulma fikri pek de iyi bir fikir değil.

Sarımsağın içinde burunda tahrişe neden olabilecek bileşikler bulunmaktadır. Sarımsak dışında da burna herhangi bir cisim tıkamanın mantıklı bir karar olmayacağını da aklınızdan çıkarmayın. Soktuğunuz cisim burnunuzun iç yapısında hasar bırakabilir, kanamaya yol açabilir ve hatta cisim burunda sıkışıp kalabilir.

3-Soğuk Algınlığından Korunmak için Bitkisel İlaçlar Kullanılmalıdır

soguk-alginligi

Halk arasında dolaşan bir efsane de; birtakım bitkisel ilaçların mevsimsel soğuk algınlıklarını engelleyeceğini ve iyileşmeyi kolaylaştırıcı etkilere sahip olduğu!

Çoğunlukla Kuzey Amerika civarlarında büyüyen ekinezya bitkisinin yararlarından bahsediliyor. Gerçekleştirilen bazı denemelerde ekinezyanın soğuk algınlığını engelleme konusunda az da olsa bir etkisi olduğunu düşündüren verilere ulaşıldı. Fakat hastalığı iyileştirmede gerçek bir etkisi olduğuna dair istatistiksel sonuçlar elde bulunmuyor.

4- Soğuk Algınlığı Geçirmede C Vitamini Etkilidir

soguk-alginligi
Soğuk Algınlığı

 

Nobel ödülü kazanmış bilim insanı Linus Pauling, bir zamanlar C vitamininin yüksek dozlarda alınmasının viral enfeksiyonların birçoğunda etkili olabileceği fikrini öne sürmüştü. Fakat kanıtların objektif bir şekilde değerlendirildiği sistem Cochrane analizi sonrasında; yüksek doz C vitamininin mevsimsel geçişlerde sık görülen soğuk algınlığını engellemediği ancak bazılarında bahsedilen bu algınlığı daha kolay bir şekilde geçirdiği anlaşıldı.

Günde ortalama 200 mg kadar ek C vitamini alımı düşük riskli görüldüğünden, bazı bilim insanları belli ölçülerde C vitamini takviyesinin soğuk algınlığının daha kısa sürede etkisini yitirmesini sağladığı fikrini savunuyor.

5- Soğuk Algınlığından Korunmak için D Vitamini Alınmalıdır

soguk-alginligi

Özellikle Güneş ışığından aldığımız D vitamini, kemiklerimiz için son derece önemli bir vitamindir. Diyabet ve kalp hastalıkları gibi ciddi kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı düşünülen D vitaminin, koronavirüs ve bu hastalığa karşı etkili olduğu da son dönemlerde sıkça konuşuluyor.

Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar, D vitamininin vücut bağışıklığını desteklemede etkili olduğu ve dolayısıyla virüslere karşı da vücudu koruduğu sonucuna ulaşılmıştır. Burada tek problem, bazı kimselerde D vitamininin yeterli seviyelerde bulunmaması. Güneş’ten gelen ışık sayesinde vücudumuz ihtiyacı olan D vitaminini karşılamayı başarıyor fakat bu seviyeye ulaşmak kış aylarında pek de kolay olmuyor. Bu yüzden, özellikle kış aylarında uzmanların tavsiye ettiği miktarlarda ek D vitamini almak, sizi bahsedilen bu hastalığa karşı karşı koruyabilir.

6- Tavuk Çorbası İçmek Soğuk Algınlığına İyi Gelir

soguk-alginligi

Çok antik tarih dönemlerinden beri bu hastalığı iyileştirmede kullanılan tavuk çorbasının, tıpkı balda olduğu gibi semptomları azaltmada birtakım yararları olabilir. Fakat vücuttaki enfeksiyonun giderilmesinde etkili olması aslında pek de mümkün değil.

Soğuk algınlığına yakalanan kişi, çoğunlukla bu süreçte yeterince sıvı tüketemediği için çorbanın sulu yapısı vücuttaki hidrasyonda ekili olur. Tercih edilebilecek diğer birçok sıcak içecek gibi tavuk çorbası da hastalıktan kaynaklanan sinüs ağrısını hafifleterek vücut ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak hepsi bundan ibaret! Soğuk algınlığını kolayca atlatmanın en sağlıklı yolu, bol bol sıvı tüketmekten ve güzelce dinlenmekten geçiyor.

İlginizi Çekebilir: Kulak Ağrısının Sebepleri Nelerdir? 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.