Şeker Yükleme Testi Nedir? 75 Gr Şeker Yükleme Testi Uygulama

Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?

0

Şeker yükleme testi gebelik sürecinde olan kadınların sık bir şekilde sormuş oldukları sorular arasında yerini almaktadır. Bu soruların cevabının verilebilmesi ve kişilerin merakının giderilebilmesi için ise aşağıda verilenler başlıklar oluşturulmuştur. Kişiler bu başlıklar sayesinde şeker yüklemesi hakkında merak etmiş oldukları tüm bilgileri öğrenebileceklerdir.

Sözü edilen bu testin 50- 75 gr veyahut da 100 gram şeklinde oluşturulmuş olan glikozlar ağız yolu ile kişilere verilmektedir. Bu hazırlanmış olan glikozları alan kişilerin ise bir süre sonra glikoz değerleri ölçülmektedir. Bu glikoz verme işlemi kişi aç tok fark etmeksizin yapılmaktadır. Bu yüzden kişilerin aç bir şekilde beklemelerini gerektirecek bir durum bulunmamaktadır.

Şeker Yükleme Testi Ne Zaman Yapılır?

seker-yukleme-testi

Şeker yükleme testi ve buna  yönelik hazırlanan bu başlıkta şeker yükleme testinin ne zaman yapılmasının gerekli olduğuna dair bilgiler verilecektir. Bu kapsamda ise şeker yükleme testinin ideal olarak belirlenmiş bir tarihinin olmadığının bilinmesi gerekmektedir çünkü her kadının farklı kişisel özellikleri ve öyküleri bulunmaktadır. Bu yüzden de yükleme testinden önce kadının detaylı bir şekilde öyküsünün alınması gerekmektedir.

OGTT yani şeker yükleme testi olarak adlandırılan testin yapılacağı zamanın belirlenebilmesi içim aşağıda yer alan risklerin göz önünde bulundurulması ve bu faktörlerin bulunması halinde de yapılan ilk doktor muayenesinde şeker yükleme testinin yapılması gerekmektedir.

  • 35 yaşın üzerinde olması
  • Vücut kitle indeksinin yüksek olması
  • Daha önce gebelik geçirmişse; diğer gebeliklerinde bu tanının konulup konulmaması
  • Ailesinin öyküsünde gestasyonel diyabet veyahut da diyabet öyküsü varsa

Gebelikte Şeker Yüklemesi

seker-yukleme-testi

Gebelik şeker yükleme testi nedir? Ve bu testin neden yapıldığı hakkında sorulan birçok soru bulunmaktadır. Bu soruların cevabı gebelik sürecinde olan kadınlar için oldukça önemlidir çünkü gebelikte şeker sorunu bebeğin sağlığını da doğrudan etkileyen bir durumdur.

Bebekte ortaya çıkan sorunlar arasında kalp, beyin ve birçok doğumsal bozuklukların ortaya çıkacağı söylenebilmektedir. Bu yüzden de doktor kontrolünde istemlenen tarihte bu testin yaptırılması tavsiye edilmektedir.

Gebelikte Şeker Yüklemesi Yaptırmayanlar

seker-yukleme-testi

Şeker yükleme testi ve bununla beraber şeker yükleme testi neden yapılır? Sorusunun sık sık sorulduğu ve öğrenilmesi gerekli bir cevap olduğu ifade edilebilmektedir. Bu kapsamda farklı doktorların farklı görüşleri bulunmaktadır. Bu görüşlerin bazıları kanıtsal bir dayanağı varken bazılarının hiçbir kanıtı yoktur. Bu yüzden de kişilerin kanıta dayalı olan bilgileri göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

Kanıtsal dayanağı olmayan bilgileri sunan bazı kişilerin yapılma bu testin anne ve bebeğe zararlı olacağı yönünde açıklamalar sunmaktadırlar. İfade edildiği gibi söylemiş olduklarının bilimsel olarak bir açıklaması bulunmadığı için bu bilgileri paylaşan kişilerin söylemiş oldukları tavsiyelerin de dinlenmemesi gereklidir.

Gebelikte şeker yükleme testi yapmayıp şekerini kontrol ettirmeyen kişilerin preeklampsi, bebeğin ileriki yaşında obezite ile karşılaşması, gebelik haftasına göre daha iri bebek gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabileceklerdir. Bu yüzden de kişilerin bu testi gebelik sürecinde ihmal etmemeleri tavsiye edilmektedir.

75 Gram Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?

seker-yukleme-testi

Şeker yükleme testi ve bu testin neden yapıldığı ve nasıl yapıldığı hakkında cevaplanan sorular gebe için önemlidir. Bundan dolayı da kadınların endişelenmemesi için bu testin nasıl yapılacağının anlatılması gerekmektedir.

Orak glikoz tolerans testi (OGTT) şeklinde de isimlendirilen test 50, 75 ve 100 gramlık solüsyonların kişilere içirilmesi ile başlamaktadır. Bu gram olarak ifade edilenler solüsyon içinde yer alan şeker miktarıdır. Bu şekerin içerisine şeker miktarına göre su eklenmektedir. Böylelikle de solüsyon tamamlanmaktadır.

Tamamlana solüsyon kadına oral yolla verilmektedir ve belirli zaman aralıklarında şekeri ölçülüp kaydedilmektedir. Çıkan sonuçlar ise doktor ile paylaşılmaktadır. Sonuca göre doktor kadına konulması gereken bir tanı varsa o tanıyı koymaktadır ve kadına yönelik bir tedavi şekli belirlemektedir.

75 Gram Şeker Yüklemesi Sonuçları Kaç Olmalı?

seker-yukleme-testi
Şeker Yükleme Testi

Şeker yükleme testi ve bu testin sonuçları nasıl olmalıdır? gibi sorulan soruların yanıtının bilinmesi ve buna göre önceden tedbir alınması gerekmektedir. Bu kapsamda 50 gram, 75 gram ve 100 gram şeker yüklemelerinin yapıldığı söylenebilmektedir.

75 gram yapılan şeker yüklemesi ile 100 gram yapılan şeker yüklemesi arasında bir farkın bulunmadığı ifade edilebilmektedir. Bu iki farklı yükleme yapılmadan önce gebe 8 saat gibi bir süre aç kalması gerekmektedir. Yükleme yapılmadan önce gebenin açlık kan şekeri bakılmaktadır. Daha sonrasında ise hazırlanan 75 gramlık solüsyonun içilmesi gerekmektedir.

Gebeye verilen solüsyonun içilmesinin ardından ise 1,2,3, 4 şeklinde sıralanan tokluk kan şekerlerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda ise şeker yükleme testi sonuçları sırası ile 105- 190- 165- 145 değerleri ortaya çıkmaktadır.

Şeker yükleme testi ve bu testin ne zaman yapıldığı neden yapıldığı ve yapılmasının iyi olup olmadığı hakkında yukarıda bilgiler verilmiştir. Bu bilgileri gebelerin de bilmesinde büyük fayda bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Diş Eti Apsesi Nedir? Diş Eti Apsesi Nasıl Geçer?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.