Glutensiz beslenme nedir? Son zamanlarda sıkça duyduğumuz gluten aslında bir protein türüdür. Tahıl grubunda bol miktarda bulunan bu besin içeriği, zor sindirimi sebebiyle her bünyeye iyi gelmeyebilir.
Özellikle ekmek tüketiminin çok olduğu ülkemizde gluten sindirimi konusunda zorlanan kişilerin ise, glutensiz beslenme diyetini bir yaşam felsefesi haline getirmesi gereklidir. Aksi takdirde gluten hassasiyeti ve intoleransına bağlı olarak kişilerde Çölyak hastalığı gelişebilecektir.
Glutensiz Beslenme Nedir? Glutensiz Diyet Kimlere Verilir?
Glutensiz beslenme nedir giriş yapmadan önce gluten nedir kısaca bir açıklayalım. Arpa, buğday ve çavdar gibi tahıl grubunda bulunan bu içerik, bir tür proteindir. Ekmeğin ağdalı yapısını almasını sağlayan bu protein, ekmeğin kabarmasını ve dayanıklılık kazanmasını sağlayacaktır.
Tüm ekmek, pasta, kek, çorba ve hububat içeriklerinde bol miktarda bulunan gluten, bazı kişilerde hassasiyet yaratabilir. Bu besini tolere edemeyen kişilerde ise buna bağlı olarak bazı belirtiler ortaya çıkar. Gluten hassasiyeti belirtileri ise şu şekildedir;
- Mide şişkinliği ve hassasiyet,
- İshal ya da kabızlık,
- Kusma,
- Kilo kaybı,
- Kaslarda zayıflık, eklemlerde ağrı,
- Depresyon,
- Dikkat bozukluğu ve odaklanamama,
Glutensiz beslenme genel olarak yukarıdaki belirtilerin birkaçını taşıyan, gluten hassasiyeti olan kişilere önerilmektedir. Bunun yanı sıra Çölyak tanısı alan kişilerinde atak yaşamaması için glutensiz beslenmeyi hayata geçirmesi zorunludur.
Glutensiz Beslenme Neler Yasak? Gluten İçeren Besinler Hangileri?
Çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti bulunan kişilerin ömür boyu uygulamak durumunda olduğu glutensiz beslenme nedir? Bu beslenme türünde gluten içeren tüm besin içeriklerinden uzak kalmak gerekecektir. Genel olarak arpa, buğday ve çavdar barındıran tüm besin içeriklerinde gluten bulunmaktadır. Gluten içeren besinler listesi ise şu şekildedir;
- Unlu mamuller ve şekerlemeler,
- Çavdar, arpa ve buğday ürünleri,
- Malt içeren içecekler,
- Makarna, kuskus, hububat ve çorbalar,
- Patates kızartması,
- Cips ve kahvaltılık gevrekler,
- Kek, kurabiye ve benzeri ürünler,
- Et ve tavuk bulyonlar,
- Milkshake,
- Hazır soslar,
- Bakliyatlar,
- Gıda nişastası,
- Çin tuzu, soya sosu
Glutensiz beslenmek isteyen kişiler yukarıda bulunan besin öğelerini hayatından kesin olarak çıkarmalıdır. Bu beslenme türü yalnızca Çölyak hastaları, gluten hassasiyeti olan kişiler için değil sağlık dolu bir yaşam biçimi arayışında olan kişiler içinde tercih edilebilecektir. Sağlıklı bireylerde gluten grubu ürünleri hayatından çıkararak, olası zararlı etkileriyle karşılaşma olasılığını ortadan kaldırabilecektir.