40 Haftalık Gebelik Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?

En Net Gebelik Haftası Hesaplama Yöntemi Nedir?

0

Gebelik haftası hesaplama, yeni hamile bireylerin gebelik dönemini sıkıntısız kontrol edebilmesi için başvurdukları yöntemlerden biridir. Hamile olduğunu testler sonucunda öğrenen kadınlarda, müthiş bir heves ve öğrenme süreci başlar. Bu nedenle birçok kadın 9 ay 10 günlük bu serüveni günü gününe takip etmek ister.

Gebelik minimum 7-8 hafta olana değin, doktora gidilmesi önerilen bir durum değildir. Bu nedenle kişilerin genel olarak tahmini gebelik haftasını hesaplaması ve buna göre randevusunu oluşturması gereklidir. Gebelik ve doğum hesaplama nasıl yapılır, işte kapsamlı bir şekilde yanıtları…

Gebelik Haftası Hesaplama Nedir? Gebelik Hesaplama Neden Önemlidir?

Gebelik haftası hesaplama jinekoloji yöntemi ile kadınlar 9 ay 10 günlük doğum sürecini takip edebilme olanağı bulabilecektir. Gebelik haftası son adet tarihi üzerinden hesaplanmaktadır. Gebelik hesaplama ile gebelik haftasını öğrenen kişiler hafta hafta gebelik takibi yapabileceklerdir. Böylece o hafta içerisinde bebeğinde yaşanan gelişmeleri, hangi testleri yaptıracaklarını ve nelere dikkat etmeleri gerektiğini kolayca öğrenebileceklerdir.

gebelik-haftasi-hesaplama

1- Gebelik Haftası En Doğru Nasıl Hesaplanır?

Gebelik haftası en doğru nasıl hesaplanır? Gebelik haftası hesaplama tablosu en doğru, son adet tarihi üzerinden hesaplanmalıdır. Diğer durumlarda etkili sonuçlar alınacağının garanti edilebilmesi mümkün değildir. Her kadının regl dönemi sonucunda, vücudu bir yapılandırma sürecine girer.

Vücut regl dönemi sonunda yeniden gebelik için uygun bir ortam oluşturmaya başlar. Eğer zigotun gelişimi için oluşturulan bu ortam spermin yumurtayı döllemesi ile tamamlanırsa hamilelik süreci resmen başlayacaktır. Kaç haftalık hamileyim detaylı olarak öğrenmek istiyorum diyorsanız, öncelikli olarak SAT ( Son adet tarihi) üzerinden hesaplama yapmalısınız.

SAT tarihi kişinin 0. Günü olarak hesaplanır. Yani kişinin SAT tarihi 22.09.2021 ise, bir diğer regl dönemi olan 22.10.2021 tarihinde 4 haftalık hamile olmuş olacaktır. Bir sonraki regl ne kadar geciktiyse o kadar güne +4 hafta eklemesi yapılarak, gebelik haftası hesaplaması yapılabilecektir.

gebelik-haftasi-hesaplama

2- Cinsel İlişki Tarihine Göre Gebelik Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Cinsel ilişki tarihine göre gebelik haftası hesaplaması, kesin ve net bir şekilde ne yazık ki yapılamayacaktır. Ancak gebeliğin tahmini haftası bu yolla öğrenilebilir. Son adet tarihini hatırlayamayan birçok kadın, cinsel ilişki tarihi üzerinden gebelik haftasını hesaplamak isteyebilir.

Döllenme genel olarak SAT tarihinin 13 ila 15. günleri arasında meydana gelmektedir. Eğer kişi bu cinsel ilişki tarihi sonrası hamile kaldıysa, cinsel ilişki tarihinin üzerine +2 hafta eklemelidir. Kişinin son cinsel ilişki tarihi gebeliği öğrendiği tarihten 4 hafta önce ise, bu kişi 6 haftalık hamile olacaktır.

gebelik-haftasi-hesaplama
Gebelik Haftası Hesaplama

3- Adet Düzensizliğinde Gebelik Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Adet düzensizliği olan kişilerde gebelik haftası hesaplama oldukça zordur. Çünkü bu kişilerde adet siklusu yani süresi her seferinde farklılık gösterebilir. Adet düzensizliği olan kişilerde ancak kesin gebelik haftası, doktor tarafından ultrason sonucuna göre tayin edilebilir.

Bu yöntemle de cinsel ilişki tarihinde olduğu gibi tahmini olarak bir hesaplama yapılabilir. Kişi cinsel ilişki tarihi üzerinden kaç hafta geçtiğini tespit ederek, +2 hafta ekleyebilir. Ya da hatırlıyorsa son adet tarihi üzerinden hesaplama yapabilecektir. Olması gereken adet tarihi kaç gün gecikti ise, 4 haftanın üzerine bu süre eklenerek gebelik haftasının tayin edilebilmesi mümkün olacaktır.

gebelik-haftasi-hesaplama

4- Hamilelik Hesaplama Otomatik Olarak Yapılabilir mi? Otomatik Hamile Hesaplaması Yapılacak Uygulamalar Nelerdir?

Hamilelik hesaplama otomatik olarak yapılmak isteniyorsa bu durumda mutlaka bir gebelik programı indirilmelidir. İndirilen gebelik programlarında kişinin adet süresi, son adet tarihi gibi bilgileri alınarak gebelik haftası otomatik olarak belirlenebilmektedir. Gebelik haftası hesaplama ve takibi için şu uygulamalar tercih edilebilecektir;

  • Happy Pregnancy Ticker,
  • Pregnancy Tracker,
  • Hello Belly,
  • Elika Hamile,
  • Happy Mom,
  • Hamilelik+,
  • Alle Hamile,

gebelik-haftasi-hesaplama

5- Doğum Ne Zamana Denk Gelir? Doğum Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Gebelik haftası hesaplama için sabırsızlanan gebeler, ilerleyen süreçte doğum hesaplama konusuna yönelecektir. Doğum ne zamana denk gelir kısmında yine SAT yani son adet tarihinden yararlanabilmek mümkündür. Doğum zamanı genel olarak 40 hafta üzerinden hesaplanmaktadır.

Ancak doğum genellikle 37 ila 40 hafta aralığında gerçekleşir. Bu nedenle doğum hesaplama tarihinde şaşmaların olma olasılığı oldukça yüksektir. Hamile bireylerin tahmini doğum tarihi hesaplamasından sonra 3 hafta daha erken olabileceğini göz önünde bulundurması gereklidir.

Doğum tarihinin hesaplanması için SAT tarihine 280 gün eklenmelidir. Bu işlem için Tıpta şu yöntem geliştirilmiştir. Buna göre adet tarihinin gün kısmına +7 eklenir, ay kısmından ise -3 çıkarılır. Yıl ise bir sonraki yıl olacak şekilde güncellenerek, doğumun olması gereken gün belirlenir. Kısacası 22.09.2021 SAT tarihi olan bir kişinin 29.06.2022 tarihi TDT olarak belirlenecektir.

İlginizi Çekebilir: Glutensiz Beslenme Nedir? 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.