Diş eti apsesi çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişen ve diş etindeki enfeksiyonlar sebebiyle iltihaplı keseler oluşturan diş eti hastalığıdır.
Diş etindeki apseler genellikle diş yüzeyine yakın bölgelerde kendini gösterir. Acılı ve ağrılı bir diş eti problemi olması en büyük özellikleri arasındadır. Kısa bir muayene ile kolaylıkla tespit edilebilir. Erken müdahale edilmeze diş kaybına veya diş sağlığıyla ilgili diğer kalıcı sorunlara yol açabilir. Diş eti iltihaplanması fark edildiğinde uzman bir hekime başvurulmalıdır.
Diş etinde apse oluşumu bazen genetik faktörler sebebiyle ortaya çıkabilir. Ancak yaygın şekilde hijyen yetersizliğinden dolayı ortaya çıktığı görülüyor. Apse oluşumlarını iyileştirmek için erken davranmak önemlidir. Geç kalınan apselerin diş kaybına yol açması muhtemel olduğundan dolayı herhangi bir iltihap şüphesinde doktora başvurulmalıdır.
Diş Eti Apsesi Nedir? Diş Apsesi Hakkında Merak Edilenler
Diş eti apsesi hakkında bilgi sahibi olmak, sorunu nasıl çözeceğinize dair ipuçları verebilir. Diş etinde meydana gelen apselerin ne olduğunu 4 adımda öğrenebilir ve uygun tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz.
Diş etinde oluşan apseler doğrudan hijyen yetersizliğinin belirtisidir. Ne yazık ki ülkemizdeki birçok insan diş ve diş eti problemlerine bağlı olarak diş eti iltihaplanmalarına maruz kalmaktadır. Diş etindeki apseler kendiliğinden ortaya çıkmazlar. Genellikle diş çürüklerine ve ağız hijyen yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkarlar.
Bundan dolayı apseler ortaya çıkmadan önlem almak gerekir. Mevcut diş çürükleri ilerleyen zamanlarda apse oluşumuna destek olur. Bu aşamada kendiliğinden geçmeleri neredeyse imkânsızdır ve uygun tedaviye başvurulmalıdır.
1- Diş Eti Apsesi Belirtileri Neler?
Genel anlamda diş apsesi nedir sorusu ile netleşmeyen durum diş apsesi belirtileri nelerdir cevabıyla netlik kazanır. Apseler çoğunlukla:
· Etlerde hassasiyet,
· Çoğu zaman etlerin geri çekilmesi,
· Renginde değişim (aşırı kızarma ya da beyazlama)
· Diş etlerinde kanamalar,
· Yemek yerken zorlanma,
· Dişlerde ağrı hissi,
· Sıcak ve soğuk beslenmeye karşı hassasiyet ortaya çıkmaktadır.
2- Diş Eti Apsesi Neden Olur?
Diş eti apsesi plak içerisinde yer alan bakterilerin diş etine bulaşmasıyla ortaya çıkar. Apse probleminin doğrudan hastanın yetersiz diş hijyeni sebebiyle oluştuğunu söylemek doğrudur.
Diş hekimleri apse oluşumunu engellemek için en iyi yolun temizlik olduğunu vurguluyor. Diş aralarında kalan yemek artıkları bakteri oluşumuna, ardından diş çürüğüne ve sonunda diş etinde apse oluşumuna neden olur.
Bir diş eti apse oluşumunun en yaygın nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;
· Ağız ve diş hijyeni yetersizliği
· Diş ve diş etinde yemek artıkları
· Fiziksel diş doku bütünlüğünün bozulması
· Diş çürükleri ve iltihaplı dişler
· Diş eti iltihaplanmaları
Diş eti apsesi en çok bu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Ağız ve diş hijyenine dikkat etmeyen kişilerin bu davranışı değiştirmesi gerekir. Çürük dişlere sahipseniz, diş eti apsesi geliştirme ihtimaliniz çok daha yüksektir.
3- Diş Eti Apsesi Tedavisi Var mı?
Diş etinde meydana gelen apseler gözle doktor muayenesiyle teşhis edilebilen, içi iltihap dolu keseciklerdir. Doktor teşhisi ardından, sorunun neden ortaya çıktığına bağlı olarak tedavi yöntemi uygulanabilir.
Diş hekimi ilk başta diş sağlığınızla ilgili geçmiş sorunlarını dinlemek isteyecektir. Dişlerinizin sağlığı, çürük sayısı, diş eti problemleri ve kanal tedavisi görmüş dişleriniz, tedaviyi belirlerken fikir verebilir. Bu esnada apsenin hangi evrede oluğuna da kanaat getirilmelidir.
Diş eti apsesi erken tanıyla kolaylıkla iyileştirilebilir. Doktor apsedeki iltihabı ortadan kaldırmak için düzenli antibiyotik reçete edecektir. İlerleyen apse oluşumları için apse boşaltma, cerrahi müdahaleler veya ameliyat gerekebilir.
4- Diş Apsesi Patlarsa Öldürür mü?
Diş etinde oluşan apseler hakkında en çok sorulan bir diğer soru ise, apsenin öldürücü olup olmadığıdır. Diş etindeki apseye bağlı ölüm gerçekleşmesi oldukça güç bir ihtimal olsa da tamamen yanlış bir ifade olduğu söylenemez.
Hastanın ısrarla tedaviye başvurmaması ve apseye kendi başıma müdahale etmesi, iltihabın kana karışmasına yol açarak hayati organlara hasar verebilir. Olası bir diş eti iltihabı ve apse oluşumunda doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın.
Diş etinizde apse olduğundan şüphe duyuyorsanız, en kısa süre içerisinde hastaneye gidin. Diş apse oluşumunun erken fark edilmesi tedavinin kısa sürede tamamlanması anlamına gelir. Diş apsesi ağız sağlığınızda daha fazla zarar vermeden tedavi olmak en doğrusudur.
5- Diş Eti Apsesi Kendiliğinden Geçer mi?
Diş eti apsesi kendiliğinden geçmez. Bu nedenle mutlaka en kısa sürede doktora başvurulması gerekir. Diş etindeki apsenin kendiliğinden ortadan kaybolmasını beklemek büyük hata olacaktır.
Uzmanlar hastaların bu tip durumlarda daha kötü bir duruma girecekleri konusunda uyarmaktadır. Apse büyüyerek patlayabilir ve kana karışması durumunda tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle diş apsesi konusunda ısrarcı olmamak gerekiyor. Diş ve diş etindeki tüm iltihaplı hastalıklar için tedaviye başvurun.
Apsenin kendiliğinden yok olmasını beklemek yerine erken teşhisle tedavi olmak çok daha sağlıklıdır. Bu davranış sayesinde diş apsesine bağlı ağrılar yaşamazsınız. Beklemek yerine hemen tedaviye başlayın ve diş etinizdeki apseden sonsuza kadar kurtulun.
Diş Eti Apsesi Nasıl Geçer? Diş Eti Apsesi Tedavi Yöntemleri Neler?
Diş eti apsesi problemin boyutuna göre tedavi edilmektedir. Doktor detaylı bir muayene ardından hangi tedavi yöntemini uygun gördüğünü açıklar. Bazen kısa süreli bir antibiyotik kullanımı apsenin ortadan kalkmasını sağlar.
Diş etindeki apseler için antibiyotik kullanımı yaygındır. Ancak antibiyotik tedavisinin sadece doktor tavsiyesiyle olacağını unutmayın. Bu tedavi dışında diş apsesindeki iltihabı boşaltmaya yönelik müdahaleler uygulanabilir. Diş etindeki apseler için uygulanabilecek tedavileri sıralayacak olursak;
· Antibiyotik kullanımı
· Diş eti apsesi boşaltılması
· Cerrahi müdahaleler
· Diş eti temizleme ve arındırma
Bu tedavilerden hangisinin uygun olduğunu öğrenmek için uzman bir diş hekiminin muayene etmesi gerekmektedir. Hastaların kendi başına antibiyotik kullanmaya başlaması çok riskli bir durumdur. Yanlış antibiyotik kullanımı hastanın durumun kötüye taşıyabilir ve organlara zarar verir.
1- Antibiyotik Kullanımı
Antibiyotik kullanımı diş etindeki apseler için en yaygın tedavi yöntemidir. Ancak sadece doktor önerisiyle uygulandığını hatırlatmakta fayda var. Uzmanlar, hekim önerisi dışında antibiyotik kullanılmasını kesinlikle doğru bulmuyor.
Diş etinizdeki problemleri bilinçsiz antibiyotik kullanımı ile çözmek neredeyse imkânsızdır. Doğru bir tedavi için uzman bir hekime görünün. Doktorunuz antibiyotik reçete ettiyse belirtilen saatlerde aksatmadan içmeye özen gösterin. Antibiyotik kullanımı kısa sürelidir ve diş etindeki apseyi kısa sürede ortadan kaldırabilir.
2- Diş Apsesi Boşaltılması
Diş eti apsesi antibiyotik ve ilaç kullanımıyla iyileşmeyebilir. Veya doktor ilk andan itibaren antibiyotik kullanımına izin vermeyebilir. Bu durumda bir diğer tedavi yöntemi diş etindeki apsenin boşaltılması olacaktır. Bu işlem ancak uzman hekim tarafından gerçekleştirilebilir.
Diş etindeki apseyi boşaltma tedavisinde uzman doktorlar yer almalıdır. İlk olarak iltihaplı bölge spinal-epidural anestezi yöntemiyle uyuşturulur. Ardından apseli diş etine steril bir ortamda kesik atılır. İçerideki irin ve iltihap bu kesi sayesinde dışarı boşaltılır. Ardından diş ve diş etleri temizlenerek işlem tamamlanır.
Diş etinizde apse bulunuyorsa kesinlikle kendi başınıza müdahale etmeye yeltenmeyin. Apseler patladığında cerrahi müdahale uygulanmazsa hızla kana karışabilir. Yüksek miktarda iltihabın kana karışması vücutta ciddi komplikasyonlara yol açarla insan hayatını riske atar. Bu nedenle diş etinizdeki apsenin tedavisini daha fazla ciddiye almalısınız.

3- Geçmeyen Diş Eti İltihabı için Cerrahi Müdahaleler
Diş eti apsesi dişlerdeki çürüklerden dolayı meydana geldiyse durum daha vahim olabilir. Bazı durumlarda iltihap büyüyerek tüm diş ve diş çevresini tehlikeye atar. Bu durumda çürüklerin ve diş eti apsesinin birlikte iyileştirilmesi gerekir.
Çürük dişlerin apseye yol açmaması için kanal tedavisi ve benzeri cerrahi müdahaleler uygulanmaktadır. Diş ve diş etlerindeki apseler hastaya dayanılmaz ağrılar yaşattığı için antibiyotik kullanımı ve apse boşaltma işlemi yeterli gelmez. Cerrahi müdahalelere gerek kalmaması için mutlaka erken tedavi gerekiyor.
Diş etindeki apseler için cerrahi müdahalelere başvurmak, diş eti apse tedavisinde büyük öneme sahiptir. Bu cerrahi müdahalelerle mevcut apse ortadan kalkar ve diğer sağlam dişlerin korunması desteklenir.
4- Diş Eti Temizleme ve Arındırma
Diş eti apsesi üzerinde uygun bir tedavi uygulandıktan sonra iyi bir temizleme işleminden geçilmelidir. İltihabın ve mevcut bakterilerin tüm ağızdan atılması ancak medikal bir temizleme işlemi ile mümkün olmaktadır.
Diş etindeki apseni kalıntılarını ortadan kaldırmak için temizleme ve arındırma işlemi gerçekleştirilebilir. Bazı durumlarda kısa sürekli antibiyotik kullanımına devam edilmesi gerekiyor. Böyle bir durum söz konusu olduğunda doktorunuz size bilgi verecektir. Ancak medikal ağız ve diş temizliğinin önemini unutmayın. Düzenli temizleme işlemi sayesinde dişilerinizi bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruyabilirsiniz.
Bunun haricinde diş etinizdeki apselerin oluşumunu önlemek için ağız ve diş hijyenine daha fazla dikkat edin. Dişlerinizi günde en az 2 defa fırçalayın ve diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getirin. Yemek, asitli içecekler, kahve ve çay dişlerinizin bakteri üretmesi için en büyük etkenlerdir.
Diş ve diş eti sağlığınızı takip altında tutmak ve olası hastalıkları erkenden teşhis etmek için her yıl diş sağlık kontrollerinizi tamamlayın.
Diş Eti Apsesi Evde Nasıl Geçer?
Genelde diş apsesi tedavisi ilk olarak evde denenmektedir. Hastanın diş apsesi belirtileri vermesi ile birlikte diş etlerinde oluşan bir şişlik söz konusudur. Özellikle diş etlerinde oluşan şişme ve hassasiyet sonucunda ağız bakımı yapılır farklı yöntemler denenir. Elbette evde diş apsesi nasıl tedavi edilir konusunda yapabilecekleriniz bulunuyor.
Sert yiyeceklerden kaçınmak, diş ve ağız bakımına dikkat etmek farklı diş apsesi türleri için iyi gelebilir. Hatta diş apsesi tedavisi kapsamında destekleyicidir. Ancak her apse evde yapılabileceklerle geçmez. Aksine zarar verilebilmesi de mümkündür bu yüzden bir diş hekimine başvurmak her zaman için daha doğru olacaktır.
Böylece diş hekimi sağlıklı bir ağız ile diş oluşumunu saplamak adına tedavi sürecini başlatacaktır. Gözlem altında yapılması ise güven verecektir.
İlginizi Çekebilir: Klomen Nedir? Ne için Kullanılır?